HSLU - Entwurf
Herbstsemester 2016
Studio: Natalie Plagaro Cowee dipl. Arch. ETSAM, SIA
Identität | Identity

Towerhouse Weesen

For the project in Weesen St. Gallen, I’ve choosen the towerhouse typologie. The original typology of towerhouses are on a remakebale site, with no other close buildings arround and a little up the hill for the view, defence and safety. But this kind of towerhouse wouldn’t fit into Weesen, and wouldnt help to improve the “Weesen idendity”. So the decision was to adopt main marks of the typology and form them into a project for impoving the “Weesen idendity”.

One of the main marks on the old scottish towehouses are the connection of several functions in vertical organized structure. The building was for living, working (production) and safty. In the old part of weesen it is kind of already given. It is in a diffrent way, but there are several public-use functions on the groundfloor and upstairs are the residental parts. The town Weesen is now a little bit sleepy. And more and more it is normal that the production is far away from the small towns and only residental is left. The idea is to use the existing structure, add new ones and form a new urban life.

 

SITE – LOCATION

To achieve this kind of density and the new urban life, it is necessary to build more than one towerhouse. The greay points in the situationplan could be possible locations for towerhouses. To give the city a more clear identity, every towerhouse has same elements in the facade and similar appearance on the groundfloor level, which could be a sign for the pedestrains who walk trough Weesen.

This project has the location on the curved street next to the monastry. The structure of the old town doesn’t go around the curve and in my opinion this curve needs a boundary to contain the street and the town. This site is visible from both axes of the street and operates as a hinge of the town Weesen. It gives a connection to the town and it creats an importance…

 

USERS SZENARIO

There are two parts of users in my project involved. First is a couple, middle aged and with one child. The man is an independent contractor of a jewelry store and wants to connect living and working in the same place. They live and work in the first four floors. On the groundfloor the exhibition and the store, on the mezzanin floor the atelier / working space and on top of that is their flat. All four levels are connected intern.

The second is a family with two children. Their flat is going over two floors on the first  floor there are all the bedrooms. on the second floor is the entrance and the living functions and a toplight to connect this two floors and bring in more light…

 

CONCEPT

The staircase for all the units is located in the middle of the building and operates as a hinge of the floorplan. All the windows from the living part of the towerhouse are not directly at the facade. It’s always a small loggia in front of the window. It gives a certain dimension of the walls in the facade from outside, it looks like the walls are really thick. But for the room inside it produces niches which are connected and played with the main room. This space is something in between. This is based on the medieval scottish towerhouses. They had really thick walls for defence and saftey reasons. The walls digged out for more space and for the secondary livingfunctions.

 

 

PROJECT

The towerhouse starts with the connection to the wall next to the monastry. it connects and gives the street a boundary. The wall is already existing in Weesen. On the groundfloor and mezzanin the constuction is a double skin concrete facade. The concrete is porous and is also seen as a plynth of the towerhouse. On the residental part the construction is a double layer brick wall which is covered with plaster. The Loggia‘s are framed with prefabricated concrete structure to mark the holes of the windows. In the inside the materialisation for the ceiling is a wooden beam structure. The beams are aligned diffrenty in each room. This gives each room an own character and creats an atmospheric energy.